Totul despre headseturi

Capurile detașabile sau headseturile permit rotirea ghidonului și a furcii.

Ghidonul și furca sunt atașate, rotindu-se simultan. Acestea se pot roti la 360⁰.

În comparație cu alte roți (clasice, de munte, de oraș) sau cu trotinetele clasice, construcția clemelor trotinetelor de freestyle este una cu mult mai complexă. În aceeași perioadă de timp (să zicem un an), clemele trebuie să suporte  mult mai multe rotiri și viraje decât o bicicletă sau o trotinetă clasică.

Acest lucru se datorează și faptului că rotirea la 360⁰ este adesea folosită pentru scheme (de exemplu barspin, tailwhip).

Clemele trotinetelor de freestyle sunt asemănătoare celor de la bicicletele BMX. Dimensiunile clemelor sunt de 1 1/8 „.

Cum se clasifică clemele:

  1. a) cu filet

Acestea sunt clemele de bază cele mai ieftine, care se folosesc și în cazul trotinetelor cu furcă și placă standard. Acestea sunt cel mai des realizate din oțel și folosesc rulmenți cu bile. Funcționarea lor nu este la fel de lină, silențioasă și netedă precum la clemele fără filet.

  1. b) standard fără filet

În principiu acestea sunt similare cu cele cu șurub, deosebindu-se prin placa de acoperire diferită, ce permite folosirea furcii fără filet. Cu toate acestea, aceste cleme se găsesc foarte puțin pe piață. Marea majoritate a clemelor fără filet folosesc rulmenți încapsulați / industriali. Placa de acoperire este realizată din Aluminiu. Acestea rulează foarte lin, liniștit, chiar și atunci când sistemul de compresie este strâns. Se utilizează în combinație cu furcile fără filet și plăcile standard.

  1. c) fără filet integrate

Sunt, în esență, un subset al celor standard fără filet. Utilizează doar o parte din componentele lor. Cu alte cuvinte, standardul poate fi integrat, dar invers. Dispune de rulmenți industriali, cel mai des încapsulați. Placa de acoperire este realizată din Aluminiu. Sunt silențioase, line, chiar și atunci când sistemul de compresie este strâns. Acestea se folosesc în combinație cu furca fără filet și placa cu cap integrat.

Cum să prelungești durata de viață a headsetului

1) Setul de capuri detașabile trebuie să fie întotdeauna fixat puternic (=să nu aibă joc)
2) În interiorul rulmenților nu trebuie să pătrundă deloc apă (=nu folosiți trotineta în umezeală)

3) Fără murdărie. Headsetul este un obiect mecanic, așadar necesită curățare = headsetul necesită ÎNTREȚINERE!
4) Sistemul de compresie pe care îl folosiți trebuie să aibă un fund perfect drept, pentru a se putea potrivi cu clema. La sistemele SCS / HIC această condiție este îndeplinită din fabrică (sunt produse pe mașini CNC). În cazul în care utilizați ICS, zona de tăiere a ghidonului trebuie să fie perfect plană. Atunci când scurtați ghidonul acasă, riscați ca acesta să nu fie tăiat perfect drept. Merită să mergeți la un profesionist, în acest caz. O suprafață neuniformă a sistemului de compresie poate distruge rulmenții.

5) Nu împrumutați prietenilor trotineta dvs. Aceștia pot avea o greutate cu 30 kg mai mare decât a dvs. Și un stil complet diferit de a utiliza trotineta.

Cum să alegeți corect headsetul

Este simplu.

1) Trebuie să știți dacă aveți placa cu cap integrat sau standard

2) Trebuie să știți dacă aveți furcă cu filet sau fără

3) Mărci diferite de plăci și mărci diferite de cleme sunt compatibile între ele.