Totul despre ghidoane

Ghidoanele pentru trotinetele de freestyle sunt rezistente, nu indesctructibile.

Acestea sunt realizate fie din CrMo (Crom – Molibden / Oțel), sau Aluminiu, Titan.

În ceea ce privește greutatea, cele din Titan par a avea greutatea cea mai micp. Puțin mai grele vor fi cele din Aluminiu. Ghidonul din oțel / Crom – Molibden va fi dintre cele mai grele.

Prin compararea greutăților lor, ghidoanele din Aluminiu sunt cu aproximativ 30% mai ușoare decât cele din oțel. Cele din Aluminiu cântăresc, de ex. 900 g, pe când cele din oțel au 1200 g. Ghidoanele din Titan au la aceleași dimensiuni în jur de 700 g. Niciun ghidon din oțel (de dimensiuni standard) nu va cântări mai puțin de 1000 g.

În ceea ce privește rezistența acestora, cele mai rezistente sunt ghidoanele din Titan, urmate de cele din oțel. Ghidoanele din Aluminiu sunt pe ultimul loc în ceea ce privește rezistența, după cele din Titan și oțel.

De ce, atunci, nu toți utilizatorii dispun de ghidoane din Titan? În principal din cauza prețului, care este mai mare decât la cele din Aluminiu sau oțel. Ghidoanele de Aluminiu sunt o alegere bună pentru utilizatorii de o anumită greutate (până la 50 kg) sau care au un stil curat de mers cu trotineta. La ghidoanele din Aluminiu este necesară folosirea clemelor, pentru a acoperi complet canelurile de pe ghidon.

Așadar, o soluție de compromis sunt ghidoanele din oțel, care au un raport bun rezistență – preț.

 

Cum se pot clasifica ghidoanele?

  1. a) După material: Aluminiu vs. Oțel vs. Titan (vezi mai sus)
  2. b) După diametrul interior și exterior al tubului vertical

Există două diametre diferite exterioare (31,8 mm și 34,9 mm) și trei diametre diferite interioare (28,7 mm, 31,8 mm și cca 25 mm). Diametrul interior de cca 25 mm este destinat ghidoanelor din ALU cu diametrul exterior de 31,8 mm și nu trebuie să fie întotdeauna la fel – acest ghidon nu este compatibil cu furca, acestea se folosesc doar cu sistemele de compresie SSC. Diametrul exterior de 31,8 mm are ghidon din oțel și titan (diametrul interior de 28,7 mm). Diametrul exterior de 34,9 mm are atât ghidon din Aluminiu (cu diametrul interior de 28,7 mm), cât și din oțel și Titan, care se recomandă să fie folosite cu sistemul de compresie HIC. Aceste ghidoane HIC au, apoi, diametrul interior de 31,8 mm (ghidoanele de Aluminiu au prin comparație un diametru exterior mai mic, din cauza grosimii mai mari a peretelui).

  1. c) După compatibilitatea sistemului de compresie ICS / IHC, SCS, HIC și IHC a ghidonului

Parțial legat de punctul b). Prescurtările ICS, SCS și HIC se referă la sistemele de compresie (sisteme care țin părțile componente superioare împreună). Mai multe la capitolul despre sisteme de compresie.

Ghidoane ICS

– Sunt acele ghidoane care trebuie să aibă o crestătură la capătul inferior al tubului vertical.

– Sunt realizate din oțel cu diametrul exterior de 31,8 mm (niciodată cu un diametrul de 34,9 mm!) sau din Aluminiu cu diametrul exterior de 34,9 mm.

– Aceste ghidoane pot să folosească sisteme de compresie ICS sau IHC.

– Recomandarea noastră (după mulți ani de folosire și multe teste): Ghidoanele din oțel nu se folosesc cu sisteme de compresie ICS. Singura excepție o fac ghidoanele Ethic, care folosesc sistemul lor special ICS și în acest caz funcționează.

– La ghidoanele din Aluminiu este suficient sistemul ICS.

– Dacă vreți, pe ghidoanele de oțel de 31,8 să lăsați canelurile și nu vreți să folosiți CSC (explicat în secțiunea Sisteme de compresie), atunci recomandăm folosirea unei furci pentru sistem IHC cu ghidon SCS.

– Sunt furci care NU AU caneluri la capătul inferior al tubului vertical.

– Sunt din oțel sau titan și au diametrul exterior al tubului vertical de 31,8 mm sau 34,9 mm.

Ghidoanele HIC

– Sunt ghidoane cu diametrul exterior 34,9 mm și diametrul interior de 31,8 mm.

– Sunt realizate din oțel sau Titan. Ghidoanele din Aluminiu, deși au diametrul exterior al tubului vertical asemănător, au un diametru interior diferit.

  1. d) Backsweep vs. Zero Backsweep

sau dacă tubul superior al ghidonului se pliază către utilizator

– Ghidoanele Backsweep au tubul superior / tija egale, fără să se îndoaie

– Cel mai des se întâmplă ca dacă ghidonul este drept, atunci această opțiune nu există (ghidoanele drept sunt standard). Se afișează doar pe modelele care au Backsweep (fie în denumire, fie în descrierea produsului).

  1. e) Forma ghidonului: ghidoane „Y” sau „T”

– Ghidoanele T sunt mai ușoare prin comparație cu cele de dimensiuni similare, dar cu formă Y.

-Trotinetele Y sunt mai rezistente decât cele T. Din acest motiv, sunt preferate de către utilizatorii mai experimentați, care manevrează mai bine și mai mult ghidonul.

  1. f) Dimensiunile ghidonului vs. înălțime și lățime

– Trendul din ultima perioadă este reprezentat de ghidoane înalte și late. Aceasta este o schimbare, deoarece în trecut se căutau mai degrabă ghidoanele mai scurte.

– Pentru parcuri se recomandă mai degrabă ghidoanele mai scurte (mai bune pentru trucuri).

– Cei care preferă strada, caută exact opusul, și anume ghidoane mai late și mai înalte, care se maevrează  mai ușor chiar și la viteză mare. Ghidoanele înalte sunt mai bune de asemenea și pentru bunnyhop mai înalt.

Cum să prelungiți durata de viață a ghidoanelor

1) Tratați-vă trotineta cu respect. Nu vă aruncați pe ea, mergeți pe ea.

2) Cumpărați ghidoane corespunzătoare greutății și înălțimii dvs., precum și în funcție de capacitatea sau stilul dvs. (începători, intermediari, avansați).

3) Realizați corect trucurile (poziția corectă a genunchilor)

4) Folosiți sistemul de compresie corect, vezi sisteme de compresie

5) Asigurați-vă că ghidonul este bine atașat de furcă, că nu există joc (legat de punctul 4)

6) În cazul folosirii clemelor, asigurați-vă că acestea sunt corespunzător prinse de ghidonul

7) Nu împrumutați trotineta prietenilor. Aceștia pot cântări cu 30 kg mai mult și să aibă un stil complet diferit de al dvs.

Cum să alegeți corect ghidoanele

1) Aluminiu sau oțel sau Titan: Cât cântăresc? Sunt utilizator avansat, am aterizări curate? De ce buget dispun?

2) SCS vs HIC vs ICS vs IHC: Fiecare utilizator este avantajat de un alt tip de sistem de compresie. Cel mai bun sistem, după testele noastre, este SCS.

3) Înălțime și lățime. În mod universal, pentru folosirea în parcuri se recomandă mai des folosirea ghidoanelor mai scunde, iar pentru stradă se recomandă folosirea ghidoanelor mai înalte. Dar nu este musai. O persoană care dorește achiziționarea de ghidoane noi, va știi mai bine ce înălțime și ce lățime îl avantajează mai mult.

4) Dacă, totuși, nu sunteți sigur, e mai bine să cumpărați mai înalte și mai late, iar apoi să le scurtați și îngustați.

5) Înălțimea și lățimea ghidoanelor sunt probleme pe care și le pun, în general, utilizatorii intermediari și avansați. Începătorii în general nu fac astfel de modificări, ci cumpără trotinete direct pentru începători, cu înălțimea ghidonului corespunzătoare abilităților lor.