Plăcile trotinetelor

Plăcile sunt realizate din Aluminiu, care este un metal mai moale decât alte metale sau materiale (minerale), aceasta fiind o caracteristică foarte importantă.
Trebuie reținut faptul că uzura constantă pe aceeași parte a plăcii pe o perioadă constantă de câteva luni  poate duce la semne de uzură a materialului pe partea din spate a plăcii, acesta slăbindu-se în zona respectivă. Acesta nu este un semn de calitate slabă, ci de uzură.

Încărcările statice și dinamice sunt două lucruri diferite. În timp ce încărcătura statică indică de obicei 100 kg (de fapt, placa poate susține greutatea unui elefant), încărcătura dinamică este în strânsă legătură cu stilul personal al utilizatorului. Pentru impacturi este necesar să aliniați placa și să îndoiți bine genunchii. Impactul pe placă, atunci când energia cinetică se transferă efectiv pe placă, reduce semnificativ durata de viață a plăcii și deteriorează nu doar placa, ci și articulațiile utilizatorului.

Este important să verificați dacă trotineta de freestyle are doar două roți mici gonflabile (deocamdată, doar bicicletele BMX au două roți gonflabile și ramă robustă; skateboard-urile au patru roți) și deci distribuția energiei de impact este semnificativ diferită.

Între prețurile plăcilor și rezistența acestora nu există un semn de egalitate. Plăcile scumpe se diferențiază, de exemplu prin materialele din care sunt realizate, echilibrul oferit, designul unic și mai ales prin greutatea mică (care poate fi chiar și cu 40% mai scăzută decât plăcile ieftine). Fiecăruia I se potrivește ceva diferit. Și acest lucru este valabil și la plăci dar și la trotinete, în general. Unii preferă să se ghideze după greutate. Altora li se pare mai avantajos să aibă o placă mai grea.

Plăcile pentru freestyle nu sunt confortabile la plimbările prin oraș sau la mersul la școală pe trotuare de calitate proastă. Pentru acest tip de activități sunt recomandate alte modele de trotinete. Astfel de activități pot strica șuruburile, roțile, etc.

Trotinetele de freestyle și respectiv plăcile au nevoie de suprafețe netede. Acestea sunt ca mașinile sport, care sunt destinate doar anumitor tipuri de activități.

Plăcile se împart în mai multe categorii, după diferite criterii:

 

  1. a) După tipul capului filetant

 

Plăci cu headset filetant integrat și cu headset standard

La plăcile cu cap integrat se folosesc headseturi integrate, pe când la plăcile standard se folosesc headseturi standard. Cele mai multe plăci folosesc astăzi cap integrat. Capetele integrate sunt mai bune, din mai multe motive: sunt mai ușor de montat și mulțumită realizării lor precise, rulmenții nu se deteriorează. Trecerea de la o placă neintegrată la una integrată implică un montaj complicat, însă  nu imposibil – ne puteți contacta dacă aveți nelămuriri.

 

  1. b) Gât dintr-o bucată vs gât din două bucăți

 

Plăcile cu gâtul dintr-o bucată au gâtul și headtube-ul realizate dintr-o singură bucată, neavând nicio sudură. Majoritatea dintre ele sunt piese forjate, unii producători frezând gâtul realizat dintr-o singură bucată de Aluminiu. Nicio sudură = rezistență mai mare.

c) Lungimea și lățimea plăcii

 

Plăcile pot avea lungimi și lățimi diferite. Pentru stilul de stradă se folosesc plăci mai late, pe când pentru parcuri sunt mai degrabă recomandate plăcile mai scurte. Sigur că alegerea dimensiunilor plăcii depinde de caracteristicile fizice ale utilizatorului. În general, cu cât mai înalt este utilizatorul, cu atât mai lată este și placa. Este, totuși, o alegere individuală, dar se poate spune că plăcile trotinetelor de stradă au lungimea de aproximativ 55 cm și lățimea de 12 cm. În ceea ce privește trotinetele de skatepark, plăcile se scurtează până la aproximativ 51 cm, la o lățime de 11 cm. Plăcile care au dimensiuni intermediare acestora se pot așadar folosi universal.

d) Compatibilitatea cu roți de diferite dimensiuni

 

Toate plăcile produse actualmente pot acomoda roți de la 100 mm până la 110 mm. Roțile de 120 mm și 125 mm sunt compatibile cu un număr mai mic de plăci. Roțile mai late (28, 30 mm) și 12 STD (adică cu ax de 12 mm) pot fi folosite cu un număr foarte limitat de plăci. Compatibilitatea cu roțile este menționată fie în denumirea produsului, fie în descrierea plăcilor.

 

Cum să prelungiți durata de viață a plăcilor?

– Tratați-vă trotineta cu respect. Nu vă aruncați pe ea, mergeți pe ea.

– Nu mergeți pe suprafețe care nu sunt calitative. Fără pietre, margini ascuțite, cioburi, etc. Încercați să mergeți în locuri deja „descoperite” de alți utilizatori.

-Este recomandată folosirea pegurilor. În locul plăcilor se recomandă pegurile (care sunt și mai ieftine).

-Cerați suprafața plăcii. Acest lucru va proteja placa (asemenea cerării skiurilor).

-Se recomandă de asemenea cerarea obstacolului, dacă regulile parcului / locului în care vă aflați permit acest lucru.

-Nu mergeți cu trotineta cu frâna acționată

-Asigurați-vă că toate piesele sunt bine fixate (capul filetant, osia, etc.) Piesele slăbite pot să producă deteriorări ale rulmenților, precum și ale plăcii.

-Nu mergeți pe umezeală.

-Realizați trucurile cât mai „curat”. Folosiți-vă corect genunchii pentru amortizarea impactului, astfel salvându-vă nu doar placa, ci și oasele.

-Încercați să amortizați impactul pe obstacol (impactul pe obstacol amortizează vizibil sarcina). Cele mai rele sunt săriturile FLY-out = săriturile de pe o rampă pe o suprafață plană.

-Nu împrumutați prietenilor trotineta dvs. Aceștia pot avea o greutate cu 30 kg mai mare decât a dvs. Și un stil complet diferit.

Cum să alegeți corect placa

– Ești înalt, cumpără o placă mai lungă (și invers)

-Vrei să mergi pe stradă, cumpără o placă mai lungă

-Vrei să mergi în skatepark, cumpără mai bine o placă mai scurtă

-Vrei să faci grind fără peguri, alege o placă cât mai lată, cu bază plată și drop-out drept

-Vrei o placă rezistentă, alege una cu gât dintr-o bucată + headtube

– Vrei să faci grinduri / slideuri, cumpără o placă Flat bottom