Furci pentru trotinetele freestyle

Furcile sunt realizate fie din CrMo (Crom-Molibden / oțel) sau din Aluminiu. Cele mai multe furci fără filet de pe piață sunt realizate din Aluminiu. Furcile din Aluminiu sunt mai ușoare decât cele din oțel.

 

Cum se clasifică furcile?

 

  1. a) Material: Aluminiu vs. CrMo (oțel)

 

  1. b) Cu filet vs fără filet

Furcile cu filet (în partea superioară a tubului au filet) se utilizează doar la modelele ieftine de trotinete. Acestea sunt practic inexistente pe piața de piese. Furcile cu filet sunt realizate din oțel și două piese. Mulțumită filetului, au peretele tubului slăbit, așadar sunt mai puțin rezistente. Acestea nu se pot folosi cu peguri.

 

c)Dintr-o bucată vs din două bucăți

 

Cele mai multe furci de pe piasa de piese sunt dintr-o bucată. Sunt realizate dintr-o singură bucată de Aluminiu pe CNC prin forjare la rece sau turnare în forme. Nu au, așadar, nicio sudură (rezistență mai mare). Dacă ne referim la greutatea celor de la punctul a) și până la c), cele mai des întâlnite furci de pe piață sunt din Aluminiu, fără filet și dintr-o bucată.

d) Offset

 

Offsetul ne indică dacă axa furcii (pe care se atașează roata) este pe sau în afara axei tubului vertical

Furcile se clasifică în Zero Offset (axa furcii în interiorul axei tubului) și Offset (osia tubului pe axa tubului). Offset ajută la un control mai bun asupra trotinetei. Zero offset este mai jucăuș, offset este mai confortabil.

 

e)Compatibilitatea cu roți de diferite diametre

 

În acest moment, pe piață se găsesc roți cu diferite diametre. 100 mm, 110 mm, 115 mm, 120 mm și 125 mm. Aproximativ toate furcile care se pot achiziționa în acest moment sunt realizate fără filet și dintr-o singură bucată sunt compatibile cu roțile de 100 și 110 mm. Acesta este standardul. Astăzi, un procent foarte mare dintre furci pot acomoda și roți de 120 sau 125 mm. Dacă vreți să puneți, totuși, roți de 120 sau 125 mm pe trotinetă, este important să verificați corect modelul furcii, dar și al plăcii! Filetante, de oțel, din două bucăți, furcile folosite la trotinetele pentru începători se recomandă să fie folosite cu roți cu diametrul de 100 mm.

 

  1. f) Compatibilitatea cu diferite sisteme de compresie

 

La furcile HIC / SCS este importantă lungimea tubului. La SCS, tubul furcii nu trebuie să iasă din headset mai mult decât SCS-ul permite (cam 3-5 cm). La sistemul HIC este similar, cu diferența că furca nu trebuie să iasă din headset mai mult decât lungimea HIC Shima (cam 4-5 cm). Tubul furcii HIC poate fi, așadar, mai lung decât cel al furcii SCS. Tubul furcii ICS poate avea orice lungime. Nu ar trebui să fie, totuși, mai scurt de 4,5 cm pentru funcționarea corectă a canelurilor de pe ghidon. Furcile convenționale ICS / HIC / SCS au diametrul exterior egal și anume de 28,7 mm. Singura diferență este la furca IHC, care are diametru mai mic (diametrul variază în funcție de producător – în jur de 25 mm). Atunci când se utilizează dimensiunea de 28,7 mm, furca este extinsă de către IHC, care are funcție asemănătoare cu cea a fratelui său mai mare, HIC. La utilizarea furcii SCS / HIC este necesar să aveți filet în interiorul furcii. Furcile compatibile cu sistemul SCS au filetul preinslatat de către producător.

Cum să prelungiți durata de viață a furcii?

1)Tratați-vă trotineta cu respect. Nu vă aruncați pe ea, mergeți pe ea.

2)Asigurați-vă că aterizați corect în timpul trucurilor (bazați-vă pe genunchi)

3)Alegeți corect sistemul de compresie folosit, vezi sisteme de compresie

4) Utilizați pegurile pentru a proteja furca împotriva uzurii excesive în timpul grindingului (NU SE APLICĂ furcilor din oțel!!)

5)Nu împrumutați trotineta prietenilor. Aceștia pot avea o greutate cu 30 kg mai mare decât a dvs. Și un stil complet diferit.

 

 

 

Cum să alegeți corect furca

1) Aluminiu vs oțel: Dacă nu sunteți masochist, atunci alegeți o furcă din Aluminiu. În definitiv, alegerea unei furci din oțel și fără filet este una foarte rară.

2) Furcă SCS, HIC, IHC sau ICS?

La alegerea unei furci noi este necesar să țineți cont și de sistemul de compresie existent. În general, furcile HIC și SCS se pot combina între ele. Furcile ICS merg folosite mai ales cu sistemele de compresie SCS / HIC (uneori după câteva mici modificări). Furca IHC nu se recomandă a fi folosită cu niciun alt sistem de compresie.

 

3) Zero offset sau offset?

Offset ajută la un control mai bun asupra trotinetei. Zero offset este mai jucăuș, offset este mai confortabil. Cel puțin 95% dintre furcile comercializate actualmente sunt offset.

 

4) Atenție la lungimea headtube-ului de pe placă!