Cum să alegi rulmenții pentru roată?

Rulmenții trotinetelor de freestyle au dimensiuni standard pentru majoritatea roților de pe piață. Acum (=primăvara 2018) a intrat în vigoare un nou standard de rulmenți (12 standard), conform căruia rulmenții au dimensiuni mai mari. Axa are un diametru de 12 mm. Acest lucru este întotdeauna vizibil în denumirea produsului (12 standard sau 12 STD) sau în specificațiile acestuia. În prezent, doar doi producători urmează acest trend (Ethic Calypso și Urban Artt).

Mai mulți producători au roți cu rulmenți preinstalați. Din acest motiv, pentru schimbarea rulmenților este necesară înlăturarea rulmenților vechi și instalarea celor noi.

În cazul roților cu centru din plastic este foarte simplu. Este suficient cu un deget să scoateți rulmenții vechi și să îi „împingeți” pe cei noi.

La roțile cu centru din Aluminiu este puțin mai dificil.

Marea majoritate a rulmenților include Spacer-ul (stratul de distanțare), care este esențial pentru o funcționare corectă a rulmenților. Fără distanțieri roata s-ar strânge, rulmenții s-ar comprima, iar ulterior distruge. Este întotdeauna bine să vă asigurați că păstrați distanțierele pe roți (mai multe la capitolul „roți”).

Parametrii ABEC: Nu vorbesc aproape deloc despre rezistența la impact a rulmenților. Valoarea acestora indică precizia produsului. Cu cât numărul este mai mare, cu atât rulmentul este mai precis, se freacă mai puțin în interiorul roții și este mai rapid.  Însă acest lucru nu înseamnă că ABEC9 va fi mai rezistent decât ABEC7, deoarece unii producător nici măcar nu menționează acești parametri.

Parametrii rulmenților: Rulmentul este acoperit pe ambele părți cu praf. Acesta poate dispune de un capac fie pe una dintre părți = RS, fie pe ambele părți = 2RS. Cel mai mare rulment are diametrul de 22 mm și diametrul axei de 8 mm = tip 608. Rulmenții 12 standard au diametrul exterior de 28 mm și diametrul axei de 12 mm = tip 6001.

Cum să prelungiți durata de viață a rulmenților

  1. a) Nicio picătură de apă = a nu se utiliza trotineta în umezeală
  2. b) Zero murdărie = a nu se utiliza trotineta în praf

Cum să alegeți corect rulmenții

– A nu se achiziționa rulmenții din magazinele inline. Rolele inline au 4 x roți și sunt destinate pentru viteză, pe un traseu lin și drept. Cu siguranță acestea nu au fost construite ca să reziste la șocurile mari ce pot apărea atunci când mergeți cu trotineta. Rulmenții ceramici ABEC11 care sunt și costisitori, se vor împrăștia după prima săritură.

– Este bine să alegeți rulmenții în funcție de producător. Dacă aveți roți Ethic, să alegeți rulmenți Ethic. Distanțierele furnizate cu rulmenții uneori variază (+ – 0,1 mm), în funcție de grosimea roților. Dacă utilizați aceeași marcă, aveți ca garanție faptul că dimensiunea spacer-ului este una corectă.