Cum să alegeți roțile

Roțile sunt o componentă principală a trotinetelor de freestyle, fie că le folosiți în skatepark sau în alte zone (pe stradă, de exemplu). Acestea sunt special concepute pentru activități de freestyle, nu pentru altceva. Roțile de freestyle sunt rezistente, însă nu indestructibile.

Dintre toate părțile componente, roțile sunt cele mai sensibile la calitatea suprafețelor. Suprafețe ascuțite, pietriș, murdărie, etc. strică cauciucul roților. Aceasta nu este vina roților, ci a suprafețelor pe care trotineta merge. Așa cum am menționat deja cu mai multe ocazii, trotinetele de freestyle sunt ca mașinile sport.

Roțile se compun din centru și cauciuc (PU adică poliuretan). Cele mai multe roți au rulmenții preinstalați – acest lucru este întotdeauna menționat în descrierea produsului.

Majoritatea deschiderilor pentru rulmenți și osii sunt standardizate în întreaga industrie. Este necesar să fiți la curent cu standardele roților. Marea majoritate a roților (primăvară 2018) au osii de 8mm, iar un procent mic (acum doar Ethic Calypso și unele roți Urban Artt) utilizează 12 standard. Asta înseamnă că diametrul osiei este de 12 mm și în acest caz, dimensiunea rulmentului este mai mare. Mulțumită acestui fapt, rulmenții au o rezistență mai mică la rulare, sunt mai rapizi și mai rezistenți.

Uneori se întâmplă să existe distanțiere (Spacer-e) de dimensiuni diferite între rulmenți. Unii producători (de exemplu Ethic sau PROTO) au dimensiunile interioare cu aproximativ 0,3 mm mai late. După schimbarea rulmenților cu unii noi se poate, așadar, întâmpla ca roata să nu se învârtă foarte bine. Din acest motiv se recomandă schimbarea doar a rulmenților și păstrarea spacerelor originale.

Centrele sunt fie din plastic sau din Aluminiu. Centrele din plastic se folosesc doar la roțile ieftine, care se folosesc la trotinetele ieftine pentru începători. Rezistența plasticului este limitată. S-ar putea spune că roțile de plastic sunt recomandate doar începătorilor care abia încep să învețe trucuri de bază. Odată ce roțile se rup, acest lucru înseamnă că utilizatorul a avansat, trece la un nivel mai înalt și că trebuie să  achiziționeze roți mai bune. La polul opus sunt centrele de Aluminiu, care sunt practic indestructibile. Cele mai rezistente sunt apoi centrele solide din Aluminiu. Acestea se produc fie dintr-o bucată de Aluminiu prin prelucrare CNC, forjare la rece, modelarea sau îmbinarea a două discuri unul cu celălalt (de exemplu centrele Hollow).

O parte importantă a producției de roți este montarea cauciucului / centrelor PU în așa fel încât să nu cauzeze așa-numitul Dehubbing. Aruncarea sau lipirea cauciucului pe întreaga circumferință a roții. Calitatea atașării este influențată de adezivul utilizat, conținutul de PU, dar și de forma canelurilor în care cauciucul este așezat.

Roțile de viteză trebuie să îndeplinească anumite condiții:

– Duritatea cauciucului / PU (cu cât este mai dur, cu atât mai rapidă va fi trotineta)

– Elasticitatea cauciucului (cu cât roata este mai flexibilă, cu atât va rula mai repede)

– Starea rulmenților
– Diametrul roților (cu cât este mai mare diametrul roții, cu atât va rula mai rapid – există mai puțină frecare între rulmenți)

– Calitatea suprafeței

– Apoi, de asmenea, factori caracteristici pe care îi veți putea observa singuri (nimic nu este atât de important cum sunt roțile potrivite).

Ce înseamnă duritatea PU? Înseamnă duritatea cauciucului / PU. La roțile de freestyle, această valoare aparține intervalului 85a și până la 91a. Standardul este 88a.

Duritatea cauciucurilor vs. plimbările în parc: Se merge la skatepark mai degrabă cu roți mai dure / PU sau roți mai moi? Opinia generală este că cauciucul / PU, care este mai ușor, este mai rapid în rampă, mai agresiv. În comparație cu mersul pe stradă, unde mai degrabă se folosesște cauciuc mai moale, care este mai blând cu cerințele utilizatorului (impacturile nu sunt atât de dure) și cauciucul rezistă mai bine, nu alunecă.

Cum se pot clasifica roțile?

  1. a) În funcție de diametru

Cu cât au diametrul mai mare, cu atât sunt mai rapide. Cu cât diametrul este mai mare, cu atât roata poate trece mai ușor peste denivelări.

  1. b) După materialul centrelor roții

Plastic vs. Aluminiu

  1. c) După duritatea cauciucului / PU

A se vedea mai sus

  1. d) După designul centrelor roții

Centre pline vs. centre cu spițe vs. centre Hollow. Centrele cu spițe sunt mai ușoare și au un design mai plăcut decât cele pline, dar sunt mai puțin rezistente. Centrele Hollow sunt ușoare și datorită stratului principal din mijloc, la acestea se pot aplica și diferite designuri (centrele pot, așadar, să arate foarte bine).

Cum să prelungiți durata de viață a roților

1) Tratați-vă trotineta cu respect. Nu vă aruncați pe ea, mergeți pe ea.

2) Efectuați corect trucurile. Atunci când faceți trucuri, încercați să aterizați cât mai aproape de axa de zbor. În caz de aterizări fără succes, se pot deteriora cauciucurile.

3) Nu mergeți pe suprafețe care nu sunt calitative. Fără pietre, margini ascuțite, cioburi, etc.

4) Nu alunecați! Veți produce deteriorări pe cauciuc.

5) Folosiți frânele doar atunci când este necesar. Frânele servesc la efectuarea trucurilor și la încetinire! Rolul acestora nu este de a fi acționate timp de 10 minute constant. Folosirea incorectă a frânelor poate cauza ruperea acestora, precum și deteriora roțile.

6) Evită îmbinările înguste. Gândiți anticipat. Îmbinările înguste solicită ambele părți ale roții, cauciucurile, dar și centrele.

7) Fără drifturi (power slide)!

8) Nu împrumutați trotineta dvs. Prietenilor. Aceștia pot să cântărească cu 30 kg mai mult decât dvs. Și să aibă un stil complet diferit.

Cum să alegeți corect roțile

1) Dacă acum folosești roți cu diametrul de 100 mm și vrei să treci la roți de 110 mm sau în general, mai mari, trebuie să te asiguri că trotineta ta (furca, placa și frânele) pot acomoda roți cu acel diametru.

2) Dacă nu ești complet începător, atunci roțile cu centre de plastic nu sunt o alegere corectă

3) Dacă mergi mai mult pe stradă, atunci alege un PU mai moale. Este mai confortabil.

4) Dacă mergi mai mult în parc, alege un PU mai dur.