Alegerea corectă a patinelor cu rotile depinde în mare parte de tipul lor de pantofi, de calitatea designului modelului specific și de scopul utilizării, Vom examina parametrii individuali ai selecției, astfel încât să puteți alege cele mai bune patine.

Alegerea în funcție de tipul de încălțăminte

La prima vedere, este deja clar că unul dintre principalii factori care împarte patinele cu rotile în diferite tipuri este tipul de încălțăminte în sine. Ca și în cazul patinelor inlinie, încălțămintea poate avea un impact mare asupra caracteristicilor de manevrare, a stabilității și, de asemenea, a performanței generale a patinelor.

Patine cu două rânduri cu pantof de patinaj artistic

Tocul înălțat al ghetelor face ca patinele să fie mai înclinate spre față, ceea ce le face, în cele din urmă, mai agile. Cu acest tip de patine, trucurile de dans, piruetele și alte creații vor fi realizate mult mai bine. Bineînțeles, patinajul normal de agrement nu este exclus și, bineînțeles, veți folosi acest tip de pantofi chiar dacă nu sunteți un dansator înrăit.

În plus, tăietura mai înaltă a cizmei deschide o gamă largă de posibilități în ceea ce privește cât de strâns poți purta cizma cu glezna strânsă. Susținerea gleznei este mai mare în comparație cu un skate sneaker. Pe de altă parte, suportul pentru gleznă nu este la fel de necesar ca în cazul patinelor în linie. Roțile sunt în două rânduri unul lângă celălalt și, prin urmare, cel mai probabil gleznele nu se vor scufunda în interior.

Pe piață există pantofi de patinaj artistic de patine cu rotile, confecționate din diferite materiale, cum ar fi piele artificială sau chiar piele naturală și, de asemenea, cu diferite grade de susținere. Cu toate acestea, vom aprofunda diferențele în ceea ce privește calitatea într-o secțiune ulterioară.

Patine cu rotile cu cizmă de sneaker sau cu tăietură inferioară

Pantoful de teniși nu are o croială la fel de înaltă ca versiunea pentru patinaj artistic. Prin urmare, nu aveți la fel de mult sprijin pentru gleznă în ele, dar care poate să nu vă lipsească datorită roților din cele două rânduri. Tăietura mai joasă a cizmei fără toc le face ideale pentru patinaj casual și pentru plimbări de agrement. Acest tip de patine are, de asemenea, adesea o tăietură mai largă a ghetei. Versiunile mai performante ale patinelor au adesea o cizmă mai rigidă pentru un transfer mai bun de energie, în plus, cizma din piele înseamnă că se pot potrivi și îmrățișa mult mai bine piciorul.

Patine cu rotile cu pantof extensibil


Versiunile de patine cu două rânduri cu cizmă extensibilă sunt mai puțin frecvente și, în general, nu sunt recomandate pentru acest tip de patine. Acestea fie arată prea ieftin și combină o carcasă din plastic dur care este completată de un tip de șasiu ieftin, fie combină un pantof de patinaj artistic cu o extensie prin intermediul unei pârghii în partea din spate a pantofului care extinde treptat vârful patinei. Un compromis mai bun pentru copiii cu picioarele în creștere este să aleagă patine care sunt cu 1-1,5 numere mai mari.

Selecția în funcție de calitate și performanță


Categoria până la 150EUR
Patine de bază, ideale pentru toți începătorii, juniorii și riderii intermediari. Vor servi, de asemenea, tuturor celor care nu doresc să investească prea mult în patine. Gama acestui tip de patine este deja acoperită în mod fiabil de toate mărcile populare, cum ar fi Moxi, Rio Roller, Chaya sau Impala. Cizma patinelor este confecționată în cea mai mare parte din piele artificială, iar gradul de căptușeală variază de la o marcă la alta. Un element important care diferențiază această categorie destul de fiabil din punct de vedere al calității este materialul șasiului și al truckurilor.

Plate (șasiu) din plastic și truckuri din aluminiu
Cea mai frecvent reprezentată și cea mai fiabilă categorie. Șasiul realizat din plastic este sursa unui transfer optim de energie și, de asemenea, a unei absorbții fiabile a șocurilor. Materialul plastic este adesea întărit suplimentar cu fibră de sticlă pentru o mai mare rezistență. Tuburile din aluminiu contribuie apoi la o rezistență și o durabilitate mai mari. În plus, combinația dintre truckuri din aluminiu și placa de plastic reprezintă un echilibru excelent între greutatea ideală și performanță.

Plate (șasiu) din aluminiu și truckuri din aluminiu
Din punct de vedere al performanțelor, am putea clasa această combinație la nivelul celei menționate mai sus. Presupunând, bineînțeles, că prima opțiune are o placă întărită cu fibră de sticlă. În orice caz, dacă patinele au și o placă din aluminiu, este posibil ca acestea să aibă un transfer de energie ceva mai bun. Taxa pentru rezistența mai mare în acest caz va fi greutatea totală mai mare a patinelor.

Plăci și tuburi din plastic (categoria de bază)
Cele mai puțin rigide și mai puțin orientate spre performanță versiuni ale patinelor sunt cele care au atât șasiuri din plastic, cât și truckuri din plastic. Acestea sunt în mare parte patine care, deși seamănă cu cele două categorii menționate mai sus, sunt calitativ mai potrivite pentru juniori și copii. Truckuri din plastic nu se vor potrivi patinatorilor adulți pe termen lung și, prin urmare, acest tip de patine va servi mai bine copiilor.

Categoria peste 150EUR


În acest nivel de preț puteți găsi adesea patine cu rotile de calitate mai bună, mult mai potrivite pentru patinatorii adulți care se ocupă serios de acest sport. Tot aici veți găsi modele care combină un șasiu din plastic cu truckuri din aluminiu sau un șasiu din aluminiu cu truckuri din aluminiu. Unele patine premium pot avea chiar și un șasiu din titan care va fi atât ușor, cât și rezistent. Printre acestea veți găsi modele fiabile de la Moxi, Jackson sau Riedell.

Acestea pot varia în funcție de materialul folosit pentru confecționarea cizmei pantofului.

Pantof fabricat din piele artificială
Acest tip de încălțăminte nu tinde să se ajusteze într-o măsură atât de mare și astfel tinde să fie cu atât mai robustă. Un exemplu perfect este marca Moxi și modelul Beach Bunny. Acesta din urmă este fabricat din piele artificială, ceea ce face ca pantoful să fie mai ieftin, dar, pentru a oferi suficient sprijin, tinde să fie unul dintre pantofii mai rezistenți. Pielea artificială poate fi, de asemenea, mai predispusă la eventualele zgârieturi, dar, în general, în această categorie de patine puteți obține o calitate similară cu cea a modelelor din piele naturală.

Pantofi din piele naturală
Patinele cu rotile cu o cizmă care este confecționată din piele naturală pot fi mai moi, iar acest lucru se datorează tocmai faptului că se adaptează mult mai bine la picior în timp. Un bun exemplu este modelul Moxi Lolly, care este, de asemenea, complet moale la nivelul gleznei, de exemplu. Încălțămintea în sine are o croială mai îngustă, dar datorită montării ulterioare, acest lucru nu trebuie să fie de fapt o problemă. Un alt exemplu ar fi modelul Moxi Jack, care este fabricat din piele naturală, dar este conceput pentru skatepark și, prin urmare, pantoful în sine este mult mai puternic și mai întărit. În plus, pantofii din piele naturală sunt mai rezistenți la abraziune.

Selecție în funcție de destinație

În afară de calitate, material și tipul de încălțăminte, ultimul lucru, dar nu cel mai important, este modul în care vei folosi patinele. Prin urmare, puteți lua în considerare și scopul atunci când le alegeți pe cele potrivite și asigurați-vă că alegeți parametrii potriviți pentru acesta.

Patine de dans cu rotile
Dacă vrei să dansezi pe patine, te vei descurca cel mai bine dacă alegi un pantof cu toc ridicat. Acesta va face patinele mai manevrabile și va face ca trucurile de dans să fie mai ușor de făcut. Atunci când cumpărați, puteți lua în considerare și înlocuirea frânei cu un așa-numit jam plug. Acesta va împiedica partea din față a patinei să stea în calea creațiilor tale de dans.

Patine cu două rânduri concepute pentru roller derby

De regulă, acestea au o cizmă mai joasă. Trebuie să vă asigurați că vă luați tipul de roți potrivit în funcție de suprafața pe care veți patina. Ca începător, unul dintre modelele de bază de la Riedell, cum ar fi R3, va fi cu siguranță suficient pentru tine. Dacă sunteți serios în ceea ce privește roller derby, puteți căuta modele cu un șasiu de o calitate mai bună și o gheată din piele naturală.

Patine cu rotile concepute pentru skatepark
Patinele concepute pentru skatepark nu au un tip de pantof strict definit. Cu toate acestea, în general, cizma patinelor ar trebui să fie mai rezistentă. Din acest motiv, marca Moxi a introdus, de exemplu, modelul Jack, care combină un pantof de patinaj artistic puternic și durabil. Pe de altă parte, sunt populare și combinațiile de pantofi de adidași sau patine de ansamblu cu o tăietură mai joasă care au un pantof solid.

Un adaos practic pentru patinele destinate skatepark-ului vor fi așa-numitele blocuri CIB, care vă permit să șlefuiți cu patinele diverse șine și alte obstacole.

Patine cu rotile concepute pentru plimbări de agrement


În principiu, tipul de patine nu contează. Pentru patinajul de agrement puteți patina la fel de bine pe patine cu patine de patinaj artistic și pe pantofi de teniși. Dacă nu aveți cerințe specifice, probabil că nu aveți nevoie imediat de patine fabricate din piele naturală. Pe de altă parte, ar fi înțelept să evitați variantele pentru copii sau juniori, care nu sunt suficient de puternice și care, în cele din urmă, v-ar putea descuraja să patinați din cauza calității lor scăzute.

Alegerea în funcție de diametrul roților
Dacă alegi patinele ca set, nu trebuie să alegi un model doar în funcție de diametrul sau dimensiunea roților. Cu toate acestea, este o idee bună să te familiarizezi cu diferitele diametre, pentru a-ți putea face o idee bună. În general, toate roțile din gama noastră sunt concepute pentru utilizare în aer liber și, în condițiile noastre, le puteți folosi, desigur, și în interior. Versiunile hard sau de interior ale patinelor sunt în mare parte concepute pentru suprafețe americane speciale.

Diametru 65 mm
Acesta este cel mai mare diametru care se produce la patinele cu rotile. Ca și în cazul altor sporturi cu role, un diametru mai mare este mai rapid și cursa va fi mai puternică.

Diametru 62mm
Este media de aur și raportul ideal între agilitate și viteză. Acest diametru este disponibil pe multe patine cu rotile.

Diametru 57mm sau 58mm
Acesta este unul dintre cele mai mici diametre disponibile de patine cu rotile. Alegeți-le dacă sunteți în căutarea celor mai manevrabile patine.

Mărci de patine cu rotile

Alegerea unei noi perechi de patine cu rotile doar după marcă este posibilă doar până o anumită măsură. În general, o marcă nu va fi mai bună decât cealaltă. Deși unele pot avea unele specificități. Pe de altă parte, pe măsură ce trece timpul, fiecare marcă încearcă să aibă reprezentare în fiecare categorie de performanță. Aici, vom detalia specificul performanțelor unei singure mărci.


Moxi

Marca de patine Moxi este fabricată de compania americană Riedell. Calitatea este absolut de top. Întreaga marcă se află sub controlul proprietarului Estrojen. Ea este responsabilă pentru calitatea excepțională și pentru ideile și poveștile grozave care însoțesc fiecare dintre modele. Dacă la un moment dat marca Moxi era un simbol al patinelor premium și extra scumpe, astăzi este reprezentată în aproape toate categoriile de performanță și preț. Astfel, puteți alege de la modelul pentru începători Moxi Rainbow Rider până la modelul premium Moxi Lolly, fabricat din piele naturală.

Riedell

Riedell este un producător american care încă își fabrică cele mai bune modele manual. Calitatea premium este un lucru evident. O alternativă ideală dacă sunteți în căutarea unei alternative la Moxi într-un design mai discret. Riedell oferă, de asemenea, o calitate de neegalat și o gamă largă în secțiunea roller derby.

Chaya

Marca Chaya face parte din familia producătorului german Powerslide. Marca Chaya oferă adesea patine pentru începători și rideri intermediari, dar există și modele pentru patinatorii exigenți. Are o gamă largă de patine de lifestyle cu cizmă pentru patinaj artistic, modele cu cizmă inferioară pentru plimbări recreaționale sau pline de trucuri, dar și modele concepute pentru roller derby.

Playlife

Playlife este o altă marcă a binecunoscutului Powerslide. Printre modelele acestei mărci veți găsi de obicei versiuni de patine în care accentul se pune în principal pe prețul accesibil. Dacă doriți să începeți să patinați pe patine cu rotile, aceasta va fi, de asemenea, o alegere bună.

Sure Grip

Sure Grip Skate co este următoarea marcă americană de pe listă. A fost, de asemenea, la nașterea primelor roți din poliuretan. În oferta lor puteți găsi în principal patine de roller derby de calitate superioară, dar și patine cu două rânduri cu cizmă în stil Moxi skates la un preț mai accesibil. O mulțime de accesorii inimoase și elegante sunt obișnuite.

Rookie Roller skates

Rookie produce patine cu rotile, accesibile și foarte arătoase, ideale pentru începători și intermediari. Multe dintre ele sunt ideale și pentru copii și rideri juniori.

Impala Roller skates

Impala Rollerskates este un brand australian care aduce un omagiu istoriei bogate a patinelor cu două rânduri. Gama lor se potrivește cu cele mai noi tendințe în materie de stil și culoare, astfel încât să te simți cel mai bine atunci când te plimbi cu prietenii tăi. În general, sunt modele care sunt concepute pentru patinatorii începători și intermediari. Impala Rollerskates colaborează cu unele dintre cele mai inspirate rideri feminine și suntem încrezători că te vor inspira și pe tine.

Rio Roller

Rio Roller este un brand englezesc renumit pentru designul său modern și atemporal. În patinele sale cu rotile, combină patinele de bună calitate cu un preț accesibil. Este prezent pe piață de peste 30 de ani, iar în gama actuală veți găsi întotdeauna peste 20 de modele de patine diferite, potrivite pentru începători și intermediari.

Jackson Rollerskates
Patinele Jackson cu rotile sunt mai cunoscute în rândul jucătorilor de Roller Derby. În sezonul 2020, producătorul american a introdus și primii săi pantofi de patinaj artistic cu două rânduri, iar din punct de vedere calitativ, aceștia au devenit o concurență serioasă pentru marca Moxi. Calitatea nu vă va dezamăgi cu siguranță în cazul mărcii Jackson.

Așadar, te-ai decis să optezi pentru patinele cu două rânduri sau mai ai și alte întrebări? Nu ezitați să ne contactați sau să ne trimiteți un mesaj în comentarii. De asemenea, puteți găsi întreaga gamă pe e-shop-ul spineo.ro.

De asemenea, consultați unul dintre videoclipurile noastre mai vechi despre alegerea patinelor cu rotile.